Обратно към пълната версия на статията »

Екшън пред РЗИ-София заради разпределянето на ваксини сред личните лекари

Екшън пред РЗИ-София заради разпределянето на ваксини сред личните лекари
Facebook/СРЗИ
A A+ A++ A

 

Напрежение и опашки от лични лекари пред столичното РЗИ заради ваксини. В социалните мрежи бяха разпространени кадри от разправии между чакащите.

Пред БНТ д-р Станислава Крайселска, общопрактикуващ лекар в столичния квартал "Гео Милев", обясни, че проблемът не е в разпределението на ваксините между лекарите, а в начина, по който това се случва.

Според председателя на Сдружението на личните лекари в София д-р Георги Миндов в случая има и неравнопоставеност между лечебните заведения.

Конфликт, в който куриер е предредил 3-часова опашка, доведе до напрежение сред личните лекари, чакащи на опашка в РЗИ-София.

"Представете си ни - преглеждаме по цял ден, организираме си всичко, четири часа стоим навън без елементарни условия като вода и тоалетна", заяви д-р Крайселска.

Това по думите ѝ не се случва за първи път. Според д-р Крайселска трябва да се потърси отговорност от директора на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

"Това не е заради получаването, а заради начина на получаване на ваксини", допълни д-р Крайселска.

Друг проблем, пред който са изправени личните лекари в столицата, е получаването на ваксини за втора доза. Според д-р Крайселска се оказва, че не се дават всички налични ваксини за втора доза.

"От ваксината на "Модерна" аз имам да поставям на 5 май. Оказва се, че няма да ми дадат количества за втора доза, но могат за първа. Половин час по-късно се разбира, че просто не им се е отваряло хладилника да ни го дадат и ни поканиха на 4 май да отидем за втора доза", каза още д-р Крайселска.

"Вече трябва да се бием за ваксини. Няма график и организация. Трябва всеки да получава по реда на пристигане. Ние сме "зелени коридори", при нас могат да се ваксинират всички. Няма телефон, дори не знаем какви ваксини има. Много от колегите имат неизпълнени заявки от януари. Поставили сме проблема пред РЗИ-София", допълни д-р Георги Миндов.

Според него трябва да има разделение между личните лекари и големите ваксинационни центрове.

"Искаме да има ред. "Информационно обслужване" изготвя софтуер, с който ще става електронно записване, но не е ясно кога това ще стане факт. 400 лечебни заведения чакат за втора доза и не могат да отлагат", добави д-р Георги Миндов.

#РЗИ #София #лични лекари #ваксини #разпределяне #напрежение