ГЕРБ ще иска от Конституционния съд да обяви мораториума за назначенията за противоконституционен (ВИДЕО)

23 април 2021, петък / 19:50;
ГЕРБ ще иска от Конституционния съд да обяви мораториума за назначенията за противоконституционен (ВИДЕО)
ГЕРБ

В понеделник в 9:00 часа сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване на противоконституционен Мораториумът, който Народното събрание прие.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция, съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите от Народното събрание на партиите на промяната отново трябва да им се напомни", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на "ГЕРБ-СДС", цитирана от БНТ.

Теменужка Петкова заяви, че Мая Манолова днес е "нахлула" в "Булгартрансгаз", придружена от няколко народни преставители.

"В тази група за нахлуване нямаше представители на политическа партия ГЕРБ, странно защо? Госпожа Манолова заяви, че иска да проведе разговори и да ѝ бъдат предоставени всички документи, свързани с реализацията на "Балкански поток" и тези документи трябва да ѝ бъдат предоставени до понеделник и то на електронен носител", каза енергийният министър в оставка.

По думите ѝ е странно защо е това настояване за предоставяне на цялата тази огромна по обем документация в електронен формат.

“Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация. Такава информация се предоставя по официален ред, заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът", коментира още Петкова.

Тя определи акта на Манолова днес като едно "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", каза още Теменужка Петкова.