Обратно към пълната версия на статията »

САЩ вкараха китайски суперкомпютри в „черен списък“

САЩ вкараха китайски суперкомпютри в „черен списък“
Pixabay
A A+ A++ A

Министерството на търговията на САЩ добави седем китайски суперкомпютърни центрове към американския икономически "черен списък", позовавайки се на опасения за националната сигурност, съобщва CNBC, предаде БНР.

Към черния списък са добавени Информационни технологии Phytium от град Тиендзин, Шанхайския високоефективен център за проектиране на интегрални схеми, Sunway Microelectronics, Националния суперкомпютърен център Дзинан, Национален суперкомпютърен център Шънджън, Национален суперкомпютърен център Уси и Национален суперкомпютърен център Джънджоу.

Седемте обекта бяха включени в черния списък заради "изграждане на суперкомпютри, използвани от китайските военни, техните дестабилизиращи усилия за военна модернизация и/или програми за оръжия за масово унищожение".

Американските власти отдавна се оплакват, че китайските компании са задължение на Китайската народна република и събират чувствителна информация от името на Народната освободителна армия. Китайската комунистическа партия обаче заяви многократно в миналото, че не се занимава с индустриален шпионаж.

"Суперкомпютърните възможности са жизненоважни за развитието на много, а може би почти на всички съвременни оръжия и системи за национална сигурност, като ядрени оръжия и хиперзвукови оръжия", се посочва в изявление на американският министър на търговията Джина Раймондо.

"Министерството на търговията ще използва цялата възможност на своята власт, за да попречи на Китай да използва американски технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи усилия за военна модернизация“, добави тя.

Новите правила, които ограничават износа от САЩ на американски технологии за въпросните субекти, влизат в сила незабавно. Те обаче не се прилагат за стоки на американски доставчици, които вече са на път.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искането за коментар от бизнес телевизията CNBC.

По времето на бившия американски президент Доналд Тръмп, САЩ добавиха множество китайски компании към икономически си черен списък, включително най-големия производител на смартфони в страната - Huawei, топ производител на процесори SMIC и най-големия производител на безпилотни летателни апарати -  SZ DJI Technology.



#САЩ #черен списък #Китай #суперкомпютри #военни #национална сигурност