Обратно към пълната версия на статията »

Полша ще постави разширяването на Шенген на обсъждане въпреки ветото на Холандия

Полша ще постави разширяването на Шенген на обсъждане въпреки ветото на Холандия
Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е един от приоритетите на Полското председателство на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полша ще постави въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 22 септември, въпреки намерението на Холандия да наложи вето на приемането им, заяви дипломат от полското представителство в Брюксел, пожелал да запази анонимност.

Полша, която в момента е начело на ротационното председателство на ЕС, смята да предложи поетапно присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство, съобщи агенция „Медиапул".

Това означава, че до края на годината ще бъдат отворени въздушните и морските граници, а сухоземните ще последват евентуално догодина след мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Осем държави вече са станали членки на Шенгенската зона по този начин, уточнява полският дипломат. От юридическа гледна точка подобна стъпка е наложително да бъде предприета с едно единствено решение, предаде „Дневник".

Ако не се стигне до решение на 22 септември, то такова може да бъде взето едва догодина. Едната причина е авиационният трафик, тъй като отварянето на въздушните граници е възможно само през април и октомври. Другата е мониторинговият механизъм на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния в проблемните области, свързани с корупцията и престъпността, чиито годишни доклади излизат през лятото.

За да бъде блокирано приемането на България в зоната за свободно пътуване е достатъчно само ветото на Холандия. Полският дипломат обаче уточни, че е важно да се установи какви са реакциите и в другите страни-членки на ЕС.

Той добави, че има информация за сериозен дебат по темата и във Финландия. В началото на годината Франция и Германия също бяха резервирани към членството на България и Румъния в Шенген. София и Букурещ обаче смятат, че Берлин и Париж да склонни към компромис.

Дипломатът посочи, че Полша ще направи всичко възможно въпросът да намери решение преди последния Европейски съвет до края на годината. Той добави, че Варшава се опитва да бъде възможно най-изобретателна в търсенето на решение на проблема.

„Досега нищо не показва, че двете страни няма да могат да се справят с опазването на външните граници на ЕС", коментира той и добави, че връзката между този механизъм и оценяването на готовността за присъединяване към Шенген е политическа, което „усложнява нещата още повече".

В петък холандското правителство обяви, че ще постави вето на членството на България и Румъния в Шенген дори полското председателство да предложи присъединяване на два етапа. Последваха остри реакции в двете държави, които настояват, че са изпълнили техническите критерии и заслужават да бъдат част от зоната без граничен контрол.

България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенското пространство през март, тази година. След като приемането им в Шенген беше отложено, двете държави очакват решението, което ще се вземе на 22 септември. Известно е, че Германия, Швеция, Дания и Финландия също са против членството на България и Румъния в Шенгенската зона, но най-категоричният отказ идва от Холандия.

#Полша #Шенген #ЕК #Европейската комисия #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Холандия