Обратно към пълната версия на статията »

Франк-Валтер Щайнмайер се ваксинира с AstraZeneca

Франк-Валтер Щайнмайер се ваксинира с AstraZeneca
БГНЕС
A A+ A++ A

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе ваксиниран с първата доза на „АстраЗенека“ срещу COVID-19, само два дни след като властите препоръчаха използването на този препарат само за хора на 60 и повече години.

"Имам доверие на ваксините, разрешени в Германия", каза 65-годишният Щайнмайер в изявление, след като е бил ваксиниран във военната болница в Берлин, предаде БГНЕС.

"Ваксинирането е решителната стъпка по пътя за излизане от пандемията. Използвайте наличните възможности. Присъединете се!", добави той.

Германските власти полагат усилия да укрепят общественото доверие към ваксината на „АстраЗенека“, която се посреща с много противоречиви оценки в Европа.

Германската комисия за ваксини STIKO заяви по-рано, че препоръчва използването на препарата само за хора на 60 и повече години поради опасения относно няколко случая на съсирване на кръвта сред по-младите получатели на ваксината. Хората на възраст под 60 години все още могат да приемат „АстраЗенека“ с консултация с лекаря си и ако са напълно наясно с потенциалните рискове.

Канцлерът Ангела Меркел и здравният министър Йенс Шпан заявиха, че са готови да се имунизират с ваксината на англо-шведската компания, когато дойде нейният ред.

Усилията за обсъждане на ефективността на удара сред възрастните хора бяха подкопани от 71-годишния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който заяви пред най-продавания ежедневник „Билд”, че не планира да се ваксинира с „АстраЗенека“.

Няколко други държави, включително Франция, Испания и Канада, също наложиха възрастови ограничения за препарата на AstraZeneca поради появата на редки, но много тежки кръвни съсиреци. 

#AstraZeneca #Германия #Франк-Валтер Щайнмайер #ваксиниран