Обратно към пълната версия на статията »

Сянката на плажа – през 4 метра и само за по едно семейство

Сянката на плажа – през 4 метра и само за по едно семейство
Pixabay
A A+ A++ A

Летният сезон наближава, а с него и един важен въпрос - как ще се печем по плажовете в условията на пандемията и тази година. Указания от Министерството на туризма доведоха до редица въпроси от страна на концесионери и наематели.

Подготовката за летния сезон вече е стартирала, съобщава БНР. Концесионери и наематели на плажовете не бързат с прогнози, но посочват, че и миналият започна плахо, а юли и август се оказаха силни месеци, най-вече за курортните градове и села на юг от Бургас. Някои от бизнесмените очакват този сезон да е успешен, предвид започналата ваксинация у нас и в Европа. От ресорното министерство предоставиха разписани указания за работа, обаче, според някои от концесионерите сред тях има и неизпълними условия. Едно от нещата, които будят недоумение в бранша, са цените на чадърите и шезлонгите. От ведомството очакват бизнесмените да предложат намаление. От бранша обаче настояват това да е обвързано с таксите за наем или концесия. Тоест – ако се намалява едното, да се намали и другото. Именно такава беше практиката през миналата година.

В указанията за работа през лятото бе разписано, че трябва един чадър да покрива зона от 20 кв. м., но е добавено и изречение – отделните чадъри да са на не по-малко от 8 метра един от друг. Това буди неясноти у нас, посочва концесионерът на ивицата в „Крайморие“ Николай Димитров. И добавя:

„В свободната зона, това изискване също е залегнало. На всеки 20 кв. м. се допуска разполагането на две лица или до броят на членовете на едно семейство. Какво ще искат от нас, защото ние не сме контролиращ или правоприлагащ орган? Аз не мога, както и никой, да вменим на хората някакъв ангажимент. Ползването на плажовете, за всеки един гражданин, е свободно и безплатно“, коментира Николай Димитров.

Той посочи, че ще постави табели с тези указания, но правомощията му свършват дотук.

От бранша очакват тези текстове да бъдат прецизирани. Концесионери и наематели са били информирани в понеделник, че недоразумението с отстоянията се дължи на техническа грешка, която е поправена. В последния вариант е записано, че ще може да се поставя един чадър на всеки 20 кв. м., през минимум 4 метра. Относно това кой ще контролира плажуването – дали се спазват отстоянията в свободната зона и дали под един чадър реално са от едно семейство, от Министерството на туризма отговориха, че отговорност се носи и от стопаните на ивиците, и от самите посетители. Разчита се на самосъзнанието. От ведомството посочват, че цените на плажните принадлежности ще бъдат обвързани с намаляването на концесионните такси за този сезон, ако бъдат приети изготвените от тях промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който, в момента, е качен за обществено обсъждане. В тази насока е изготвена и методика. Подобна мярка ще бъде приложена за всички ивици, без изключения, а за настоящия сезон щели да важат правилата за миналогодишния. 

 

#плажове #чадъри #летен сезон #концесионер #подготовка #изисквания