Лекари съветват: Правете си комбиниран тест за коронавирус, грип тип А и Б

19 март 2021, петък / 11:54;
Лекари съветват: Правете си комбиниран тест за коронавирус, грип тип А и Б

Положителен PCR тест или симптоми не са категорично доказателство за заразяване с коронавирус. Това в един глас обявиха д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ "Света Анна" и д-р Николай Клинкачев, главен координатор на "Медицински дейности и генетични изследвания" към УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Двамата медици коментираха апела на Асоциацията на работещите в Спешна помощ, че масово болни от коронавирус дават отрицателен PCR тест и трябва болниците да приемат пациентите по симптоми, а не по резултати от тестове.

"Няма как един компонент да определи дали пациентът е заразен с коронавирус - било то PCR тест или симптом! Не можем да делим по този начин. Действителният работещ метод за установяване на наличие на вируса не е нито тест, нито симптоми, а образната диагностика. Тя е категорично доказана, че потвърждава или не наличието на вируса", обясни пред "България Днес" бившият зам. здравен министър д-р Шарков.

Доц. Ангел Кунчев също каза преди време, че има болни, които дават отрицателна проба при направен PCR, тъй като вирусът вече е слязъл към белите дробове и не може да се "хване" с теста.

Медиците масово реагираха на апела на спешните лекари, че ако болниците започнат да приемат пациенти само по симптоми, здравната система ще колабира. Според д-р Клинкачев за прием в болница се прави бърз антигенен тест, който е алтернатива на PCR, който е по-евтин и по-бърз.

"PCR не е точно тест, това е метод за изследване в много медицински области. В случая PCR методът доказва дали пациентът е имал достъп до вируса. Половин час отнема да се активира антигенният тест и да покаже резултат, затова може би колегите от Спешна помощ правят този коментар заради срока на изчакване. Приемат ли се пациенти само по симптоми, болниците ще колабират, абсолютен факт!" 

"Заради коронавируса обаче много други болести се неглижират. При първата отмяна на плановия прием впоследствие в нашата болница в гастроентерологията бяха установени 12 пъти повече случаи на рак! Тези хора бяха изпуснати буквално! Мерките ни са на парче, не е направен анализ как се заразяват хората, как се движи вирусът. Виждаме посивели от мръсотия маски, никой не спазва стриктно мерките, това са неизпълними методи. Най-добрият имунитет се получава при преболедуване, това е истината", признава д-р Клинкачев.

По думите му е добре хората да си правят комбиниран тест за коронавирус, грип тип А и Б, какъвто много болници предлагат, за да са спокойни от какво са симптомите им.