Властта във Франция обмислят да забранят на парижани да излизат през уикенда

17 март 2021, сряда / 11:20;
Властта във Франция обмислят да забранят на парижани да излизат през уикенда
Pixabay

Френският премиер Жан Кастекс определи днес ваксинацията като основно средство за преодоляване на здравната криза.

Френските власти обмислят възможността да въведат режим на пълна самоизолация през уикендите в столичния район, за да предотвратят разпространението на коронавируса, съобщи френският премиер Жан Кастекс в интервю за телевизионния канал BFM, предаде БГНЕС.

"Ситуацията е тревожна, направо критична. Ясно е, че мерките, които сме предприели в други части на страната, се обсъждат [за региона Ил дьо Франс]", каза той. В същото време Кастекс увери, че въпросът все още се проучва, все още не е взето окончателно решение. "В сряда ще се проведе среща на Съвета по отбрана, ще разгледаме ситуацията", обясни той.

Премиерът определи ваксинацията като основно средство за преодоляване на здравната криза в страната. Кастекс заяви, че в случай на положително решение на европейския регулатор за ваксината на AstraZeneca, властите са в готовност да продължат ваксинациите и той самият ще се ваксинира именно с това лекарство, чието използване във Франция в момента е спряно. „Предвид ситуацията с AstraZeneca <...>, мисля, че ще бъде полезно, ако се ваксинирам с тази ваксина в близко бъдеще, за да покажа на нашите съграждани, че ваксините са изход от кризата“, обясни ръководителят на френското правителство.

Кастекс повтори, че властите очакват 10 милиона души да бъдат ваксинирани до 15 април, ако няма нови проблеми с доставката на ваксини. В същото време той подчерта значението на запазването на всички санитарни мерки, въведени по време на пандемията (носене на маски, спазване на дистанция, спазване на комендантски час). Премиерът отбеляза още, че засега властите не могат да посочат точните дати за възобновяване на работата на културните институции, ресторантите и кафенетата. "Рано е да се говори за точни дати", каза той.

Според последните данни на властите от началото на пандемията във Франция са регистрирани 4 108 108 случая на заразени с коронавируса, а над 91 000 души са станали жертви на пандемията. В момента комендантски час е в сила в цялата страна от 18:00 до 06:00, а в редица региони е въведена пълна карантина през почивните дни.