Обратно към пълната версия на статията »

Рохани: Европейските държави да се въздържат от заплахи, ако искат пак да има ядрената сделка

Рохани: Европейските държави да се въздържат от заплахи, ако искат пак да има ядрената сделка
Pixabay
A A+ A++ A

Иранският президент Хасан Рохани прикани днес европейските страни да избягват "всякакви заплахи или натиск" в преговорите с Техеран за ядрената му програма. Той говори на среща с ирландския външен министър Саймън Ковини, предаде БНР, позовавайки се на "Франс прес".

След поемането на президентския пост в САЩ от Джо Байдън Франция, Германия и Великобритания, както и Техеран, се опитват да спасят споразумението, сключено във Виена през 2015 г. То което предвиждаше смекчаване на международните санкции срещу Иран в замяна на ограничения, засягащи ядрената му програма.

Ядрената сделка обаче изглежда се руши, откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви през 2018 г. едностранно изтегляне на Вашингтон от нея и отново наложи санкции на Ислямската република.

"Най-добрият начин за решаване на проблемите с европейските партньори на различни двустранни, регионални и международни нива са преговорите въз основа на взаимно уважение, в които да се избягват всякакви заплахи или натиск", заяви на срещата Хасан Рохани, цитиран от президентската канцелария.

Рохани отново отправи критики срещу "бездействието на Европа относно ангажиментите" в споразумението и допълни, че Иран се е ангажирал "да го опази" като "единствената страна, платила цената му".

Изявлението му бе направено няколко дни, след като Германия, Франция и Великобритания решиха да не приемат проекторезолюция с критики срещу Техеран, адресирана до МААЕ.

На 23 февруари Иран започна да ограничава някои инспекции на МААЕ, след като изтече определеният от парламента на страната срок за вдигане на американските санкции.

Иран и МААЕ сключиха обаче временно техническо споразумение, определящо за тези ограничения най-много тримесечен срок.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който се очаква днес да разговаря с ирландския си колега Ковини, написа в петък в "Туитър", че "скоро" ще представи "конструктивен и конкретен план за действия от страна на Техеран чрез подходящи дипломатически канали".

#Иран #ЕС #държави #Хасан Рохани #натиск #преговори #заплахи