Историческа среща между папа Франциск и лидера на шиитите в Ирак

6 март 2021, събота / 12:36;
Историческа среща между папа Франциск и лидера на шиитите в Ирак

Историческа среща през втория ден от посещението на папа Франциск в Ирак. В Наджаф папата разговаря с великия аятолах Али Систани. Срещата им се определя като призив за мир между хората от различни вероизповедания.

Наджаф осъмна със строги мерки за сигурност заради посещението на папа Франциск. Тази сутрин Светият отец се срещна с висшия религиозен лидер на шиитите - аятолах Систани, в дома му в иракския град, пише БНТ.

Разговорът беше от частен характер и продължи около 45 минути. Тази първа среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен шиитски духовник е определяна като историческо събитие и тълкувана като призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в Ирак.

Като символ на мира на прага на скромния дом на аятолаха бяха пуснати да излетят бели гълъби. 90-годишният Систани рядко участва в срещи, но е една от една от най-влиятелните фигури на шиитския ислям в Ирак и света.

Следващата спирка през днешния ден от посещението на папа Франциск в Ирак беше древният град Ур, където според Библията се е родил Авраам.

„Няма съмнение, че това посещение е голямо. То е връщане към морала и духовните каузи, споделяни от всички хора, независимо дали са религиозни, или не“, заяви представителят на шиитската общност Мехди ал Насри