Обратно към пълната версия на статията »

БСП: ГЕРБ създава корупция

БСП: ГЕРБ създава корупция
Правителството на ГЕРБ не само не е в състояние да се справи с корупцията, то създава корупция, гласи декларация, която Михаил Миков прочете в парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на ГЕРБ не само не е в състояние да се справи с корупцията, то създава корупция, гласи декларация, която Михаил Миковпрочете в парламента.

„Успяхте да постигнете това, за което не биха си помислили нито от БСП, нито от ДПС, нито от СДС, нито от НДСВ“, се казва в декларацията, която заместник-председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Михаил Миков прочете от парламентарната трибуна днес.

В декларацията е казва още: „На първо място сме в Европа според индекса за възприятие на корупцията, като поехме лидерското място от Гърция. В тази оценка г-н Бойко Борисов става министър-председател на най-корумпираната страна в ЕС. Постижение, което никой не оспорва“.

„В края на миналото управление, когато ГЕРБ беше тръгнал към властта, вие се срамувахте от корупцията, от корупционните практики, от мястото, което има България сред европейските страни по този показател. Интересно е дали днес има същия срам. Ако през 2009 г. индексът за възприятие на корупцията е 3,8, през 2010 г. е 3,6, то последните данни от вчера сочат спад от 3,3“, отбелязват социалистите.

„Става безпощадно ясно, че днешното правителство не само не е в състояние да се справи с корупцията, то създава корупция“, подчертава партията и припомня, че „констатацията за това, че няма подкрепа на борбата с корупцията по високите етажи на властта, бе дадена от ЕК още през юни“.

„Това беше неотчетено и подминато от премиера и вътрешния министър. Посланието на ЕК остана неразбрано. Повече от 10 пъти в доклада се споменаваше, че малкото от успешните акции се дължат на съвместни действия на институциите, а в същото време е поведена война между институциите“, продължава декларацията.

„Върнахте ни там, откъдето започнахме преди 20 години. Вече 2,5 години се управлява с прийоми и похвати, които са далеч от принципите на демократичната и правовата държава. Политическата корупция най-ясно пролича при провеждането на последните избори. Тези избори спечели не кандидатът, който народът подкрепи, а кандидатът, назначен от министър-председателя. ГЕРБ се превърна от нормален политически субект в машина за избори“, гласи още текстът.

#Михаил Миков #ЕС #корупция #правителство #ГЕРБ #декларация #БСП