Обратно към пълната версия на статията »

Катастрофални наводнения в Турция и Гърция

Катастрофални наводнения в Турция и Гърция
A A+ A++ A

Катастрофални наводнения в Турция. Най-тежко засегнат е Измир, където се съобщава за най-малко една жертва на стихията. Реки излязоха от коритата си и заляха домове и улици. Много българи се оказаха в епицентъра на бедствието.

Проливните дъждове в Турция започнаха в понеделник вечерта. Не след дълго реките преляха. Улиците на Измир, третият по големина регион в страната, бяха залети. Стотици автомобили се оказаха във воден капан, а жителите на града бяха принудени да се придвижват през натрупаната кал.

Исмаил Ватансевер твърди, че това е едно от най-тежките наводнения в региона. „След 8-часов пороен дъжд в Измир се изляха 126 литра на кв. метър и се получи голямо наводнение. Този капацитет е 20% от целия дъждовен сезон на Измир”, казва той.

Властите издават спешно предупреждение местните да не излизат от домовете си. От Външното ни министерство заявиха, че няма информация за пострадали български граждани.

„Пострадали са почти всички крайбрежни райони на Измир. Един човек е загинал, 23 семейства са леко пострадали. 630 семейства са косвено пострадали”, казва Исмаил Ватансевер.

„Свързали сме се с нашето посолство в Анкара. Те са установили връзка с българската общност в Измир. По тяхна информация няма пострадали български граждани или тяхно имущество при наводненията”, заяви Антон Марков от дирекция „Ситуационен център” към МВнР.

.Екипи продължават да се борят със стихията и да се опитват да източат придошлите води. Ситуацията в момента е спокойна, но хората са нащрек. „Дъждът спря. Общините съдействат за нормализиране на положението. Всичко е наред, обаче се очаква довечера също да завали”, коментира Ватансевер.

От Външното ни министерство призовават българските граждани да следят обстановката и да следват инструкциите на местните власти. „Те биха могли да препоръчат най-добре, най-адекватни реакции и действия при създалата се ситуация. Местните власти трябва да се слушат и да се изпълняват техните разпореждания”, каза Антон Марков.

Според кмета на Измир, количеството дъжд е било почти равно на това, което е предизвикало едно от най-тежките наводнения в района през ноември 1995 година. Тогава, при бедствието загиват 61 души. Измир пострада от наводнения и през изминалия декември.

 

Преливане на река Марица предизвика тежки наводнения в гръцката област Еврос, в североизточната част на страната.

Под вода са десетки декари обработваема земя. Фермерите в района са предупредени да отведат стадата си по-далеч от реката.

Има затворени пътища заради придошлата вода, съобщава „Грийк рипортър”. Училищата от Александруполис до Орестиада затвориха врати.

В понеделник пожарникар загина при опит да спаси десетина деца, блокирани в начално училище в малкото градче Апалос, наводнено след проливните дъждове през последните дни. 46-годишният огнеборец, баща на три деца, починал, след като пожарният му автомобил бил отнесен от водата.

 

Улиците на съседното градче Софлу се превърнаха в кални реки заради придошлите води.

Силни дъждове наводниха и гръцкия остров Патмос. Голяма част от пътищата са непроходими, съобщават от полицията. Силна морска буря блокира Хиос, като вълните бяха с височина над пет метра. Пороите предизвикаха наводнения и на остров Лесбос.

 

#Гърция #Турция