Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът гласува окончателно правилата за изборите в пандемия

Парламентът гласува окончателно правилата за изборите в пандемия
НС
A A+ A++ A

Депутатите се очаква да гласуват окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се урежда организацията на изборния процес по време на пандемията от коронавирус, предаде БНР.

С окончателните промени в закона се предвижда карантинираните граждани да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, които обаче изпратят заявление, че желаят да гласуват не по-късно от три дни преди датата на изборите.

Министърът на здравеопазването и здравният главен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще организира провеждането на изборите.

Министерски съвет ще има задължението да обезпечи изборният процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях ще се включат в план сметката за изборите. Депутатите от правната комисия гласуваха и промяната в проверка в съответната здравна инспекция, общинската администрация да може да получи информация за броя на лицата под карантина, които имат право да гласуват с подвижна кутия.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборният ден да приеме правила за организация и реда на изборите. Избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документ за самоличност, независимо от изтичането на валидността им. Това правило ще важи, както за гласуването в страната, така и за тези в чужбина.

Депутатите ще гласуват и промени в Закона за лечебните заведения. Чрез тях се предлагат и промени в закона за публичните предприятия. Така ще може да отпадне забраната за лица, работещи по трудов договор или по служебно правоотношение, освен като преподаватели във висше училище, да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите, ще бъде дадена възможност на лекарите и на лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения публични предприятия по смисъла на закона за публичните предприятия, да упражняват професията си и ще бъде гарантиран достъпът до медицинска помощ на българските граждани в малките населени места, както и в трудно достъпните и отдалечени райони, където липсата на достатъчно медицински специалисти е сериозен проблем.



#Закон за извънредното положение #гласуване #промени #избори #пандемия