Обратно към пълната версия на статията »

Ирландия ще глобява или праща в затвора пристигащи без задължителния отрицателен PCR

Ирландия ще глобява или праща в затвора пристигащи без задължителния отрицателен PCR
Pixabay
A A+ A++ A

Ирландското правителство удължи мерките, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19 в страната до 5 март 2021 г. Въвеждат се и по-строги изисквания към гражданите, неизпълнили изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането в страната. Те ще бъдат настанявани в определени от здравните власти „карантинни“ хотели за времето на задължителната 14 дневна самоизолация, както и подлежат на глоба до 2500 евро и / или до шест месеца лишаване от свобода.

След договорка между властите в Ирландия и Северна Ирландия, ще бъдат създадени контролно-пропускателни пунктове в рамките на 5 км от границата с цел ограничаване на несъществените пътувания. На всички нарушители ще бъдат налагани законови санкции.

Напомняме, че считано от 16.01.2021 г. всички граждани, влизащи на територията на Ирландия, са задължени да представят отрицателен PCR тест направен 72 часа преди пътуването си, както и да попълнят формуляр. При липса на отрицателен тест, на пътниците може да бъде отказано качване на борда на самолета или ферибота. 
Формулярът за пътуване в Република Ирландия може да изтеглите оттук: https://www.gov.ie/en/publication/e885b2-covid-19-coronavirus-travel-advice/.Тези, които пътуват от червени региони, какъвто към момента е и България, освен отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди заминаването, ще трябва и да ограничат движението си за период от 14 дни. При получаване на отрицателен резултат от PCR тест на петия ден от карантината, самоизолацията се прекратява.
Не подлежат на изискванията за PCR тест и карантина международните транспортни работници, вкл. превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, пътуващите транзит, ако не напускат трансферната зона на летището, както и децата до 6 годишна възраст.
Подробна информация относно предписанията може да откриете на следните адреси: https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/ и
https://www.dfa.ie/news-and-media/press-releases/press-release-archive/2021/january/government-extends-requirement-for-pre-departure-covid-19-testing-to-all-countries.php.

 
При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Дъблин на следните телефони за връзка: +353 16603293 и в извънработно време на тел.: +353868167497.
---
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.
МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfо.

 

#Ирландия #covid-19 #мерки #удължаване #затягане #лишаване от свобода #глоба #пристигащи #карантина #отрицателен PCR тест