Обратно към пълната версия на статията »

Защо учебната година започва на 15 септември

Защо учебната година започва на 15 септември
Ако някога сте се питали защо учебната година в България започва точно на 15 септември, отговор дава Националният музей на образованието в Габрово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако някога сте се питали защо учебната година в България започва точно на 15 септември, отговор дава Националният музей на образованието в Габрово.

„До 1921 г. първият учебен ден е бил 1 септември. При правителството на Александър Стамболийски обаче датата се измества с две седмици напред, за да могат учениците да участват в прибирането на селскостопанската реколта," обясни директорът на музея Мая Карагьозова пред „Дневник".

По думите й, в периода от Възраждането до 1944 г. учебната година започвала с водосвет и тържествено приемане на училищното знаме.

По време на комунистическия режим водосветът е изключен от ритуала, но се възобновява на много места след 1989 г.

Подобно обяснение за избора на 15 септември дава и председателят на учителския синдикат Янка Такева, според която изпращането на по-големите ученици по бригади за събиране на плодове и обработване на поля е било основната причина да се удължи ваканцията.

Според нея първият учебен ден бил съобразен и с организацията на цялата предстояща година – ваканции, празници, заявените отпуски на родители и преподаватели.

Историческата справка показва още, че учебните години не са започвали на обичайната дата само когато България е участвала във войни.

По време на Балканските и на Първата световна война, например, повечето от големите ученици и преподавателите били на фронта, а голяма част от училищата се ползвали за щабове или военни лазарети.

#15 септември #учебна година #бригада #Александър Стамболийски #Янка Такева #Габрово