Обратно към пълната версия на статията »

22% от учениците в България са затлъстели

22% от учениците в България са затлъстели
22% от учениците през 2011 г. са затлъстели. Това е най-често срещаният здравословен проблем сред децата в тази възраст. Снимка: westorlandonews.com
A A+ A++ A

22% от учениците през 2011 г. са затлъстели, сочат данните на Министерството на здравеопазването, получени от личните лекари и обобщени от регионалните здравни инспекции.

Това е най-често срещаният здравословен проблем сред децата в тази възраст. По-малък е делът на болестите на окото, гръбначните изкривявания и дихателните проблеми, предаде БНР.

92-ма от 1000 прегледани ученици са с отклонение в здравословното състояние, съобщиха от здравното министерство.

Проблемите с теглото са най-често срещани при седмокласниците. Според данните немалко ученици страдат от астма, намалено зрение, епилепсия и диабет.

Все още не всички ученици преминават профилактичен преглед при личните си лекари и това също е притеснително за здравето им, коментират експертите.

В края на миналата учебна година близо 800 училища са получили предписания да подобрят базата си така, че да отговаря на здравните изисквания. Най-често при тях са се налагали ремонти на покриви, санитарни възли, дограми и отоплителни инсталации.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че до момента 118 училища не са изпълнили всички изисквания. Санкционирани са 10 директори в Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Русе.

#затлъстяване #Министерство на здравеопазването #астма #епилепсия #диабет