Обратно към пълната версия на статията »

Още нямало драма с недостига на учители според Игнатов

Още нямало драма с недостига на учители според Игнатов
Недостигът на учители в системата на образованието в България все още не е драматичен, коментира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Недостигът на учители в системата на образованието в България все още не е драматичен, коментира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„Имаме прогнози, че броят на учителите ще намалее с 3000–4000, но аз съм оптимист, че студентите, които ще излязат от университетите, ще попълнят тези бройки“, заяви Сергей Игнатов в ефира на БНР.

732 000 ученици ще влязат в клас на 15 септември, който тази година ще бъде на 17 септември, отбеляза министърът.

По думите му, броят на учениците не е драстично по-малък в сравнение с предишни години, а на неговия фон изглежда минимален броят на отпадналите от системата ученици, които били 2400.

„Учебната година ще бъде открита нормално в цялата страна“, подчерта Сергей Игнатов и допълни, че зам.-министър Милена Дамянова заедно с министър Томислав Дончев всеки ден са в Перник, за да се погрижат за училищата след земетресението на 22 май.

Образователният министър допълни, че по проблема с неграмотността се вземат мерки – например постоянни корекции в учебниците с участието на повече учители.

„С промяната на учебните програми ние ще имаме по-добри резултати. Взехме решение да повишим изискванията за държавните и зрелостните изпити“, посочи Сергей Игнатов.

Той обаче похвали висшето образование. „Висшето образование никога не е било на по-високо ниво“, категоричен бе Сергей Игнатов.

#Сергей Игнатов #висше образование #15 септември #Милена Дамянова