Обратно към пълната версия на статията »

Тарикат от Русе продава отрицателни PCR-и за 60 лева

Тарикат от Русе продава отрицателни PCR-и за 60 лева
Pixabay
A A+ A++ A

Първи опит за измама с отрицателни PCR тестове. В схемата е въвлечен пулмолог от Русе, без да има представа, че е подправен подписът му, съобщава БНТ. Фалшивите документи са се търгували за 60 лева.

Дързък и изобретателен 34-годишен фалшификатор от Русе използва COVID ситуацията, за да издава неверни документи за отрицателни PCR тестове за чужбина. Схемата обаче е разкрита, когато семейство от Разград минава Дунав мост, но без задължителните тестове. Връщат ги обратно и в рамките само на час те се появяват отново на границата вече с издадени документи.

Това усъмнява граничните полицаи и започват по-прецизно да разглеждат документите им, които нямат нищо общо с истинските. Тестовете са били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория. Лекарят разбира, че името му е замесено в измамата от разследващите полицаи. А задържаното семейство признава, че срещу 60 лева на човек се е сдобило с фалшивите документи.

Всичко е фалшиво всъщност. Лабораторният номер е фалшив, начинът, по който е изписано името на пациента е фалшив. Няма как да го изпишем с кирилица веднъж и втори път под него - на латиница. Нашата програма това не го позволява. Това е в изследването. А в самия сертификат, той е прекопиран изцяло от нашия сайт, но това, което го прави уникален, е баркодът, който в случая е просто пресниман. Подпис има, но не е на наш лекар. Те са копирали и печата на една наша колежка, която няма нищо общо с изследванията. Нейният печат личен не стои на нашите изследвания”, разказва д-р Розина Мирчева - директор на лаборатория „Здраве".

Със случая се е заела прокуратурата, но от Гранична полиция не изключват възможността и друг път български граждани да са минавали границата с фалшиви отрицателни PCR тестове.

#PCR #фалшификатор #арест #Русе