Обратно към пълната версия на статията »

Посолството ни в Скопие: Спазването на Договора за добросъседство е основа за членството в ЕС

Посолството ни в Скопие: Спазването на Договора за добросъседство е основа за членството в ЕС
Посолство на България в С.Македония
A A+ A++ A

Поддържането на добросъседски отношения и спазването на Договора с България са важните условия за започването на предприсъединителни преговори. Това се казва в позиция на българското посолство в Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес след полагане на цветя пред паметника на Св. Климент Охридски в НУБ „Св. Климент Охридски, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси Никола Димитров обяви: „През март решението на ЕС за започване на преговори по македонския въпрос беше без условия“.

Във връзка с това припомняме заключенията на Съвета на ЕС за започване на преговори с Република Северна Македония от 25 март 2020 г. В тях се казва следното:

„Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество продължават да бъдат основни елементи от процеса на разширяване, както и от процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът припомня, че е важно да се постигат осезаеми резултати и да се прилагат добросъвестно двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за добросъседски отношения с България, като част от процеса на разширяване“, се казва в позицията на нашето посолство. 



#българско посолство #Скопие #Северна Македония #ЕС #преговори #договор за добросъседство