Обратно към пълната версия на статията »

Каракачанов: Думите на Заев са крачка в правилната посока

Каракачанов: Думите на Заев са крачка в правилната посока
ВМРО
A A+ A++ A

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон.

В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до 1944-та година, но е част от българската история. На България са необходими гаранции, които могат да бъдат дадени само с подписан документ, подчерта Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.  

България настоява в договора на ЕС с Република Северна Македония да бъде записано условието и да е ясно, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява, заяви Каракачанов. Той настоя декларираната от премиера Зоран Заев промяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно интервю и да стане междудържавен документ:

„Декларацията не е документ, не е междудържавен договор. Затова ние искаме или анекс, или нов договор, или протокол, подписан, в който има много ясни гаранции какво се случва, кога се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система, със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне, ние искаме разписана пътна карта“.

Каракачанов поздрави премиера Заев за заявената позиция и посочи, че ако се върви в тази посока следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Интервюто на Зоран Заев предизвика остри реакции в Скопие.

Самият Заев изрази съжаление от това, но подчерта, че има задължение да подтикне македонските граждани към намиране на решение.

„Трябва да се изправим пред въпроси от историята и да намерим капацитет за разбиране и прощаване“, каза Заев, добавяйки, че „европейските държави са оставили историческите конфликти в миналото“. 

„Не е поглед към бъдещето, ако днес говорите за фашистка България. Да си простим и да си подадем ръка“, каза още Заев.

#Красимир Каракачанов #Зоран Заев #Северна Македония #България #ЕС #преговори #договор #изпълнение