Обратно към пълната версия на статията »

Трактори готови да нахлуят в София

Трактори готови да нахлуят в София
Въпреки заканите на протестиращите фермери, те все още не са навлезли с тракторите си в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки заканите на протестиращите фермери, те все още не са навлезли с тракторите си в София като знак на протест срещу намалените субсидии в Бюджет 2012.

Пети ден продължават националните протести на фермерите, тракторите все още остават по пътищата, съобщи пред Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Днес по обяд се събира управителният съвет на инициативния комитет на земеделците, за да се реши как продължават протестите.

Селскостопанските машини остават на пътищата към София, като най-близо до столицата са тракторите, които чакат край Ботевград.

Вчера фермерите промениха маршрута на протеста, като част от машините се изтеглиха от граничните пунктове по двата лъча на земеделския протест – от Северна и от Южна България.

В следобедните часове тракторите спряха край Ботевград и по Карловско шосе, защото до късно снощи се водеха поредните безплодни преговори между ръководителите на големите организации в агросектора и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Столична община е дала разрешение за влизането на 170 трактора в София, които да бъдат разположени по централните улици в София, основно пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“ и сградата на парламента.

„Протестите продължават по места, както бяха досега, а след това ще обявим как ще продължат следващата седмица. Бяха ни предложени преговори, на които да се търсят варианти. Помолиха ни да спрем машините към София, докато те вървят. Повярвахме, че ще има реално предложение, но за съжаление се оказахме излъгани за пореден път. Накараха ни да чакаме около 5-6 часа. Чакаха становище на премиера, на г-н Дянков, после се оказа, че някой си е изключил телефона, което означава, че цялото това предложение е било фалшиво, само и само земеделската техника да не може да стигне навреме в София“, обясни Христов.

„След 5 часа ние имаме забрана за влизане в столицата. Затова спираме похода. Искам дебело да подчертая, че за втори път сме излъгани - веднъж в самата финансова рамка, втори път си позволяват да лъжат по време на преговори, като ни подхвърлят разни предложения, които явно предварително са знаели, че няма да доведат до нищо“, добави той.

#фермери #трактори #София #протест #земеделци