Вечерен час и куп нови ограничения в редица страни в Европа

17 октомври 2020, събота / 09:38;
Вечерен час и куп нови ограничения в редица страни в Европа

От днес Австрия въвежда мерки за пристигащите от 16 области на България. Сънародниците ни ще могат да влизат в страната само с PCR тест. На този фон, Франция реши да възобнови извънредното положение, след като регистрира поредния мрачен рекорд и за първи път прехвърли прага от 30 000 новозарезени за едно денонощие.

Заради коронавируса Франция въведе вечерен час. 20 милиона французи няма да имат право да напускат домовете си след 21.00 ч. Мярката ще важи за период от минимум 6 седмици. 12 000 полицаи ще следят за спазване на й. Това разгневи много французи и политически фигури. Тържествата и сватбите също са забранени. Само за ден страната отбеляза над 30 000 заразени.  

„Ако се придържаме към вечерния час в продължение на шест седмици, ако поемем колективна отговорност за намаляване на контактите помежду ни, смятаме, че ще можем да започне постепенно отваряне”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Придвижването навън след 21.00 часа ще бъде възможно само с декларация, удостоверяваща уважителна причина - работа или нужда от медицински услуги. Глобата за нарушители е 135 евро.

„Ще живеем с вируса поне до лятото на 2021 година”, заяви Макрон.

Въпреки крутите мерки, вирусът е под контрол. Това увери френският президент. „Не сме изгубили контрол. Намираме се в тревожна ситуация, което означава, че не трябва нито да оставаме бездейни, нито да изпадаме в паника”, каза още Макрон.

И макар не с ваксината, която всички очакват, Франция започна масово ваксиниране на населението срещу грип. Целта на кампанията е да достигне до 75 %  от най-рисковите групи и същевременно да намали натиска върху здравната система заради големия брой на случаи с коронавирус.

„Вчера, само за ден сме продали 150 ваксини. Количество, което обикновено продаваме за две седмици. Определено тази година хората са много по-отговорни към ваксинирането”, обясни фармацефтът Полин Котан.

COVID-19 циркулира активно не само във Франция, но и в цяла Европа. Старият континент регистрира 100 000 новозаразени само за ден и изпревари най-силно засегнатия регион в света - Съединените щати.

16 от страните в Европейския съюз са поставени в така наречената „червена зона” заради високия брой на болни с коронавирус. Това налага известни ограничения при пътуване. Сред високорисковите държави са Франция, Испания, Полша и Великобритания.

Пътуващите от тези държави ще бъдат подлагани на допълнителни рестрикции спрямо идващите от страни, класирани в „зелени зони” като Норвегия, Финландия и Гърция. Европейският център за контрол и превенция на болестите декорира Италия в оранжево, което също налага редица изисквания за влизане и излизане от нейната територия. В класацията не фигурират Германия, Австрия, Швеция и Дания, които не са пожелали да дадат данни за своите държави.

„Времето ни изтича. Всеки трябва да направи необходимото, за да избегнем опустошителните здравни, социални и икономически последици от въвеждането на обща карантина”, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

И докато Великобритания се бори с втората вълна от COVID-19, Лондон премина в зона с висок риск на разпространение на вируса. Обединеното кралство забрани продажбата на алкохол в парламента и наложи вето върху частните събирания в столицата и още 7 региона. Кметът на Лондон предупреди за тежка зима.

Германската провинция Бавария ще приема пациенти за интензивно лечение от съседна Чехия. Случаите на коронавирус в страната растат с бързи темпове, като само за октомври са се удвоили. Чешкият лекарски съюз призова медиците заминали в чужбина, да се върнат у дома за да помагат, а баварският министър-председател - Маркус Зьодер, подчерта значимостта на битката с коронавируса и в други аспекти.

„Всяка минута, която чакаме, ни струва ужасно скъпо. Бих казал дори, че благоденствието на Европейския съюз е заложено на карта! За сега Европа изостава в битката си с пандемията! Това, което се случва в момента, може да окаже огромна влияние на позициите на континента ни в световната икономика и политика. Затова е жизненоважно да действаме решително!”, каза Зьодер.

И докато България остава една от най-либералните в Европа по отношение на противоепидемичните мерки, въпреки растящия брой на заболели, то съседна Сърбия въведе задължително носене на маски на всички открити и закрити места извън дома.