Обратно към пълната версия на статията »

Заев: „План Б“ за членство в ЕС никога не сме разработвали

Заев: „План Б“ за членство в ЕС никога не сме разработвали
vlada.mk
A A+ A++ A

Никога не сме разработвали „план Б“, защото това би означавало, че се отказваме от „план А“, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев отговаряйки на въпрос дали страната има “план Б”, ако преговорите за членство с ЕС не започнат през декември, предаде БГНЕС.

„ Не искам да говоря за план Б, трябва да успеем“, каза Заев.

Според него единственият вариант е да се намерят решения с уважение и взаимно разбиране. „Вярвам, че има решения за тези въпроси, които са предизвикателство“, каза македонският премиер.

Той заяви, че вярва, че смесената Българо-македонска комисия по историческите въпроси ще може да намери решение, тъй като, както той каза, вчера имаха “хубав положителен ден”.

„ Ние сме много малък регион, исторически сме свързани помежду си и вярвам, че ще бъдем умни, че общата история от миналото ще ни направи по-големи приятели, а не да ни раздели“, добави Заев.

Той подчерта, че има достатъчно време за разглеждане на други отворени политически въпроси, за да продължи процесът на европейска интеграция на РС Македония с взаимно удовлетворение от провеждането на първата междуевропейска конференция през декември

„ Казах, че не трябва да изключваме възможността това да не се случи, но в същото време казах, че ще направим всичко, за да можем да намерим решение. Нашият народ, целият македонски народ е позитивно настроен към българския народ, а българският народ е позитивен към македонския народ. Вярвам, че (българският) министър-председател Борисов иска да продължи да помага за интеграционните процеси на Западните Балкани, но също и на Северна Македония в Европейския съюз, и в тази светлина ще намерим решения. Вярвам, че идва периодът на огласяване на положителна информация. Аз съм непоправим оптимист и чрез оптимизъм и позитивно мислене виждам възможност за успех“, каза Заев.

Според него, ако Гоце Делчев не съществувал, трябвало да бъде измислен, за да може той да бъде мост за приятелство между двете страни, предаде МИА [агенцията беше объркала името на Гоце Делчев и беше написала „Гоце Деллев“. А и идеята на македонския премиер е странна, доколкото Драги Георгиев, съпредседателят от македонска страна на двустранната комисия, наскоро заяви, че искането на България Гоце Делчев да бъде идентифициран като българин остава неприемливо за македонската страна – бел. ред.].

„ Вярвам, че ще бъдем европейци и с европейски дух ще можем да намерим мъдри решения, за да можем да си помагаме и да вървим напред“, каза премиерът Заев.



#Зоран Заев #членство в ЕС #План А #План Б #Северна Македония #България