Обратно към пълната версия на статията »

Петкова: Не даваме на САЩ седми блок заради „Турски поток“

Петкова: Не даваме на САЩ седми блок заради „Турски поток“
iNews
A A+ A++ A

За реверанс към САЩ не можем да говорим заради Турски поток, нашето правителство работи само за нашите национални интереси. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС, въпрос за реверанс към САЩ не стои на дневен ред. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на БГНЕС дали България прави реверанс към САЩ заради Турски поток.

На въпрос на БГНЕС има ли необходимост България и от АЕЦ Белене, и от седми блок на АЕЦ Козлодуй, Петкова отговори, че тенденцията, която се вижда в рамките на ЕС дава ясни отговори. Това, към което се върви е трансформация на енергийния микс на държавите, това е свързано с целите на ЕС. В съобщението на ЕК от ноември 2018 е ясно казано каква ще е визията на Европа за мощностите, които дават възможност за амбициозни цели. Там е казано – ядрена енергия, възобновяеми източници, добави Петкова.

Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощност на АЕЦ Козлодуй. Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности трябва да се заместят с други базови мощности, които да гарантират енергийната сигурност, добави Петкова.

Припомням, че през 2012 г. с решение на МС е дадено съгласие за изграждане на нова мощност на АЕЦ Козлодуй, а през декември 2013 и 2014 – юни и юли имаме три последователни решения от кабинета на Орешарски, свързани с развитието на тази тема. Там имаше решение, с което се даваше мандат на БЕХ да сключи договор за стратегически инвеститор, свързан със 7 блок с американска технология. На 30 юли 2014 с ново решение на МС се прие проектно споразумение. В тази посока се работи и ОВОС-ът, който е направен разглежда сценарии, включващи съответните технологии. Ние сме се насочили към преговори със САЩ, това е в отговор на нашия приоритет, свързан с диверсификацията на енергийните ресурси, каза Петкова.

Колкото до малките модулни реактори, ще търсим нова възможност за тях, този тип не са на завършен етап от различните страни. В САЩ се финализира процедурата по одобрение на лабораторните органи за такъв тип мощности, те са най-напреднали в този процес и ще говорим с тях в тази посока, обясни Петкова. #Теменужка Петкова #Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" #Турски поток #АЕЦ "Белене" #САЩ #ТЕЦ-ове #затваряне