Обратно към пълната версия на статията »

Хаджигенов на протеста: Резолюцията за България ще е огромен шамар за Борисов

Хаджигенов на протеста: Резолюцията за България ще е огромен шамар за Борисов
Facebook/Отровното трио
A A+ A++ A

За 91-и пореден път недоволни граждани се събраха в триъгълника на властта – между Министерския съвет, Президентството и бившия Партиен дом. Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството на Борисов, оставка на главния прокурор, служебен кабинет и честни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Най-вероятно резолюцията за България ще бъде гласувана така, както е вкарана, което е огромен шамар за Борисов, заяви тази вечер адв. Николай Хаджигенов. Ние ще постигнем целите си, това може да стане и на ден 92 или ден 93. Ще отправим поредното послание, което ще промени не само страната, а и Европа, добави Хаджигенов. Протестиращите ще замерят с яйца най-близката централа на ГЕРБ тази вечер, която се намира по бул. “Дондуков”, малко след ул. “Раковски”, съобщи Хаджигенов.

Тази вечер имаше протест и пред Съдебната палата, там гражданите се събраха за пореден път, организирани от „Правосъдие за всеки”. Протестът им беше под надслов ”Правосъдие без каскет”.

В чуждестранните медии отново се споменава България и върховенството на закона у нас.

След обсъждането от евродепутатите на резолюцията, която подчертава недостатъците на най-бедния член на ЕС при зачитането на върховенството на закона, борбата с ендемичната корупция и подкрепата за свободата на медиите, утре се очаква гласуване на резолюцията, която отправя предизвикателство към управлението на премиера Бойко Борисов след почти три месеца протести срещу рушветите в България, които търсят неговата оставка, пише Ройтерс.

Хиляди българи се събират ежедневно от юли, обвинявайки три пъти премиера Борисов, че е подкопал демократичните правила и е позволил корупционни практики, които подкрепят олигарси и бизнеси, близки до дясноцентристката му партия ГЕРБ.

Миналата седмица Европейската комисия, с по-мек тон, разкритикува недостатъците на България по отношение на независимостта на съдилищата и липсата на висши служители, затворени по обвинения в корупция, в първия си доклад за върховенството на закона в ЕС.

По време на изказването си в понеделник, върховният представител на ЕС за демокрацията, комисар Вера Йоурова заяви, че Европейската комисия ще продължи да наблюдава България, докато не види осезаеми резултати в борбата с корупцията и извършване на основен ремонт на съдебната система.

„Все още има недовършена работа. И ние искаме да видим работата свършена ”, каза тя.

Финалният текст на еврорезолюцията за България ще бъде гласуван на 8 октомври, резултатите ще бъдат ясни около 17:30 ч. българско време. 



#Николай Хаджигенов #протест #оставка #Бойко Борисов #Европейски парламент #България #резолюция