Обратно към пълната версия на статията »

4.453 млн. лв. е платила Здравната каса за лечение на COVID-19

4.453 млн. лв. е платила Здравната каса за лечение на COVID-19
A A+ A++ A

Болниците вече почти са възстановили нормалната си работата. За последните месеци намалението на обема дейност е около 2,6-3% в болничната помощ. В извънболничната е около 4% е по-нисък обема. Проблемът остава в денталната медицина, където все още се движат в рамките на 30% по-нисък обем. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили“, каза още той.

По думите му, до момента за лечението на пациенти с COVID-19 са изплатени 4,453 млн. лева.

По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.

"С Анекса, който подписахме, за който преговорите бяха трудни, се вдигнага с 10% всички пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като се добавиха по 20 лв. на пътека. Говорихме увеличението на клиничните пътеки да е предимно за заплати на персонала, но ние не можем да кажем как да стане това. Не можем да администрираме този процес", каза той.

1200 лв. е средно себестойността на един пациент при 10-дневен престой в болницата.

"Плащаме по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност - 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда.

"Досега нямаме оплакване за неизплащане навреме. Преди няколко дни преведохме парите на болниците във връзка с дейността и след това имаше и решение на Надзорния съвет за доплащане на тези, които нямат достигнатия обем от дейности. Периодично си плащаме всеки месец, както е по закона и реда“, заяви Салчев.

#НЗОК #коронавирус #лечение #плащания #клинични пътеки