Обратно към пълната версия на статията »

775 млн. са неграмотните по света

775 млн. са неграмотните по света
Войните налагат парите да се харчат за нужди на отбраната, вместо за образование. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 775 млн. са неграмотните хора на планетата, сочат данни на ЮНЕСКО - Организацията за образование, наука и култура на ООН.

Почти две трети от неграмотните са млади момичета и жени, а повечето, които не могат да четат и пишат, живеят Южна и в Източна Азия, както и в Африка, пише в документа на ЮНЕСКО, разпространен в Бон и цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Около 122 милиона тийнейджъри от цял свят изобщо не са усвоили четмо и писмо.

Навсякъде правителствата отпускат твърде малко средства за обучение по начална грамотност, при все че образованието е сред основните човешки права, изтъква в тази връзка Роланд Бернекер, генерален секретар на германската комисия по въпросите на ЮНЕСКО.

„Въоръжените конфликти са сред причините за големия брой неграмотни," посочва ЮНЕСКО.

Войните „налагат парите да се харчат за нужди на отбраната, вместо за образование", „конфликтите намаляват икономическия растеж, съдействат за разпространение на бедността и рушат инфраструктурата", отбелязва организацията.

Около 80 000 са българите, които са неграмотни или слабо грамотни - не могат да четат и пишат, сачат данните на Министерството на образованието, младежта и науката.

Според изследване на демографската ситуация на България пък 500 000 неграмотни българи обричат пазара на труда на катастрофа.

#ООН #ЮНЕСКО #неграмотност #икономически растеж #образование #инфраструктура #бедност