Обратно към пълната версия на статията »

Вазов се падна и на поправителната матура

Вазов се падна и на поправителната матура
На поправителната сесия се явяват близо 4000 дванадесетокласници в 126 училища в страната. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

„Слепота и прозрение" в произведението на Иван Вазов „Дядо Йоцо гледа" е темата на държавния зрелостен изпит, върху която пишат зрелостниците.

На поправителната сесия се явяват близо 4000 дванадесетокласници в 126 училища в страната, предаде Дарик радио.

„Мисля, че темата е благодатна", коментира заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Резултатите се очаква да излязат около 10 септември.

Матурата започна в 08.00 часа и ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

На редовната сесия на матурата по български език и литература на 21 май тази година зрелостниците писаха съчинение или есе по темата „От здравия разум до поетическото безумие" по романа „Под игото" от Иван Вазов.

На сегашната изпитна сесия на матурите се явяват кандидатите, които са получили „двойки" на сесията през май, тъй като без оценките от двата задължителни държавни зрелостни изпита те не могат да получат диплома за средно образование.

В тази сесия могат да участват и кандидатите, които не са се явили през май, както и тези, които не са издържали матурите в предишни години.

Две са задължителните матури – по БЕЛ и по предмет по избор от 13 учебни предмета.

На матурата по български език и литература през май тази година се явиха 60 791 зрелостници, като само една беше „пълната шестица".

Във втората задължителна матура по различните предмети участваха 62 040 зрелостници.

#Иван Вазов #матура #държавен зрелостен изпит #Милена Дамянова #заместник-министър на образованието #Под игото #БЕЛ