Обратно към пълната версия на статията »

"Кюриосити" изпрати първия си аудиозапис

"Кюриосити" изпрати първия си аудиозапис
В понеделник, 27 август, марсоходът е препратил обратно към Земята запис на директора на НАСА Чарлз Болтън, направен преди излитането на марсохода. Снимка: techhive.com
A A+ A++ A

"Кюриосити" изпрати първия аудиозапис на човешки глас от Марс.

В понеделник, 27 август, марсоходът е препратил обратно към Земята запис на директора на НАСА Чарлз Болтън, направен преди излитането на марсохода, предаде АФП, цитирана от bTV.

На него Болтън обяснява, че човешка мисия до Марс може да бъде факт „в не толкова далечното бъдеще". Това са първи думи на човек от друга планета, похвалиха се от агенцията.

„Още една малка крачка бе направена в разширяването на човешкия простор отвъд Земята," коментират от НАСА, правейки паралел с известните думи на Нийл Армстронг.

В предварително записаното съобщение Болтън казва още: „Говоря чрез технологиите на марсохода „Кюриосити", който сега е на повърхността на Марс".

„Човешкото любопитство постоянно ни е водело към нов живот, нови възможности, точно отвъд хоризонта," добавя директорът на космическата агенция.

Заедно с новината за записа, НАСА разпространи и нови снимки от повърхността на Червената планета.

Една от тях показва панорама на пейзажа, която се вижда от марсохода. Тя включва планината Шарп на Марс, която „Кюриосити" трябва да изкачи през следващите месеци.

#"Кюриосити" #Марс #марсоход #аудиозапис