Обратно към пълната версия на статията »

Пушенето на марихуана понижавало интелекта

Пушенето на марихуана понижавало интелекта
Пушенето на марихуана в юношеството води до понижаване на интелектуалните способности в по-късна възраст, твърдят учени. Снимка: Getty Images
A A+ A++ A

Пушенето на марихуана в юношеството води до понижаване на интелектуалните способности в по-късна възраст, твърдят учени.

Изводът е на изследователски екип с ръководител Мадлин Майер от университета Дюк в САЩ.

"Употребата на марихуана от подрастващите не е никак безопасна. В зряла възраст прекалявалите с нея постигат резултати с 8 до 10 пункта по-ниски на тестовете за интелигентност, в сравнение с връстниците си," обобщава резултатите от изследването Майер, цитиран от БГНЕС.

Наблюдаваната група била от мъже и жени на по 38 г. от гр. Дюнедин в Нова Зеландия. Всички те били преминали тест за интелигентност, когато били на 13 г.

Сега обектите отново били тествани, като били разделена на две групи - употребявали и неупотребявали марихуана по времето когато били тийнейджъри.

Оказало се, че онези от тях, които редовно пушили някога трева, сега се справят по-зле с поставяните им задачи. Проблемите им били най-вече със съсредоточаването и поради тази причина екс-пушачите просто оставяли задачите си недовършени.

Тяхното IQ било занижено средно с 8-10 пункта, в сравнение с това на връстниците им, които в юношеството си не употребявали марихуана или го правели рядко.

#марихуана #пушене #канабис #интелект #проучване