Обратно към пълната версия на статията »

Иван Нейков: Хиляди ще останат без работа през есента

Иван Нейков: Хиляди ще останат без работа през есента
Според Иван Нейков в момента България има около „2 млн. политики по доходите” - няма официална управленска политика по доходите, а политика по доходите на всяко домакинство. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Ръст на безработицата на българския пазар на труда през лятото се отчита за първи път през 2012 г., отбеляза бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му, сезонната заетост винаги се е отразявала благоприятно на трудовия пазар и е намалявала официалната безработица.

„Сега за първи път нямаме този показател. Това може да означава, че приказките за излизане от кризата са само приказки, може и да означава, че имаме сезонна заетост, но голяма част от хората са минали в сивата икономика, а официално се водят безработни,” коментира Иван Нейков в ефира на БНР.

Той посочи, че в момента България има около „2 млн. политики по доходите” - няма официална управленска политика по доходите, а политика по доходите на всяко домакинство.

„2 млн. домакинства търсят собствени решения. Върнахме се в период, в който българите са признати майстори на самоспасяването,” допълни бившият социален министър.

Той отбеляза, че в търсене на назин за оцеляване българите се връщат към домашната хранително-вкусова индустрия, за което свидетелства ръстът в потреблението на захар и олио.

„Ще оцелеем, справяли сме се и с по-тежки ситуации, но големият ни проблем ще бъде безработицата,” прогнозира Иван Нейков.

Според цитирани от него данни, от над 300 000 работещи фирми отчетени от НАП, около 95% са микропредприятия с по-малко от 9 работници.

„Това са най-застрашените от кризата български предприятия, ние нищо не правим за тях, никаква подкрепа нямаме за микропредприятията, а това е най-опасно,” алармира Иван Нейков.

Той прогнозира „тревожна есен”, в която нови хиляди хора ще останат без работа.

#Иван Нейков #заетост #безработица #доходи #НАП #сезонна работа #сезонна заетост