Карслберг Груп разработва първата в света „хартиена“ бутилка за бира.

11 октомври 2019, петък / 12:48;
Карслберг Груп разработва първата в света „хартиена“ бутилка за бира.

Карслберг Груп е на път да създаде първата в света „хартиена“ бутилка за бира. Тя ще е изработена от дървесни влакна чрез метод на устойчиво извличане, създадена на 100% биологична основа и напълно рециклируема. На специално събитие в Копенхаген, компанията представи два нови прототипа на еко-бутилката. Те разполагат с вътрешна преграда, която да позволява съхранението на бира.

Единият прототип има тънка рециклируема преграда от PET фолио, докато а другият – 100% био-базирана преграда от PEF фолио. Тези прототипи ще бъдат използвани за тестване на бариерната технология в опитите на Карлсберг да създаде изцяло разградима био-бутилка без полимери. Глобални компании като Coca-Cola, Absolut и L’Oréal също ще се включат в проекта, като формирайки формират „Общност на хартиените бутилки“ в сътрудничество с Pabocco, водещ производител на хартиени опаковки. Общността обединява световни компании и експерти с визията за подобряване на устойчивите опаковки и тяхното рециклиране.

 

 

 

Те си поставят за цел да предлагат високакачествени продукти, като същевременно намалят въздействието им върху околната среда. Фокусът на Карлсберг върху иновациите не е нов. През 2018 г. датската пивоварна лансира редица подобрения, сред които по-екологично мастило за етикети и иновативното „Snap Pack“ решение, при което кеновете в мултипак опаковките се лепят, вместо да се опаковат в пластмасово фолио.

За Карлсберг това е поредната стъпка към създаването на устойчиви опаковки и ключов момент от програмата „Заедно към нулев отпечатък“, която се състоиси поставя от четири амбицииамбициозни цели: нулев въглероден отпечатък; нулеви отпадъчни води; нулева безотговорна консумация на алкохол и култура на нулеви злополуки. „Започнахме разработването на еко бутилката през 2015 г. и вече знаем, че иновациите се случват, когато всички работят за една обща цел. Радваме се, че намираме съмишленици и сред други компании. Подобни партньорства, които са обединени около желанието за създаване на устойчиви иновации, са най-добрият начин за постигане на реална промяна.“ ,“ – коментира Мириам Шингълтън, вицепрезидент на „Продуктовото рРазвитие“ в Карлсберг Груп. За Карлсберг Груп Карлсберг Груп е една от водещите пивоварни компании в света, с голямо портфолио от бирени брандове и други напитки.

Марките Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред най-големите бирени марки на Европа. В компанията работят 42 000 души, а продуктите й се продават на 150 пазара по света. В България компанията е представена чрез Карлсберг България – лидер на пазара на бира у нас. За Общността на хартиените бутилки: Това е обединение на група от водещи компании, марки и експерти в областта на иновациите и дизайна. Мисията на общността е да допринася за формирането на устойчиво ежедневие, като създаде изцяло био-разградима и рециклируема бутилка, направена от възобновяеми влакна - дългосрочен проект, ръководен от компанията за хартиени бутилки Paboco®.