Обратно към пълната версия на статията »

Продължават проверките на БАБХ по пазарите в София

Продължават проверките на БАБХ по пазарите в София
A A+ A++ A

Днес инспектори на Агенцията по безопасност на храните и Столичния инспекторат проследиха дали се спазват правилата на пазара в Долни Богров. Нарушенията, които откриха, не са свързани с продажбата на домашни свине и продукти от свинско месо.

На пазара в Долни Богров от няколко години не се предлагат живи прасета, твърдят търговците. Но днес с няколко изключения липсваха и други животни за продан.

Д- р Емил Славев, БАБХ: Явно търговците на птици бяха предупредени и лекичко се изнесоха. Живи прасета не са констатирани.

Пазарът няма регистрация. След направения днес констативен протокол ще бъде изпратена покана на управителя на "Пазари - Север" за съставяне на акт за административно нарушение. 

Инспекторите отново предупредиха да бъдем внимателни с хранителните продукти на подобни места. Най-често предлаганото месо не е изследвано за трахинела - паразит, който може да причини тежко заболяване. 

Д- р Емил Славев: Ако дойде месо или месен продукт, който е заразен от африканска чума, и това нещо попадне по хранителната верига при други прасета, то се съответно другите прасета ще бъдат заразени.

Сред установените нарушения на пазара беше неспазването на регламента за продажба на яйца.