Обратно към пълната версия на статията »

Горещниците през 2019-та: хладни и дъждовни

Горещниците през 2019-та: хладни и дъждовни
A A+ A++ A

Днес е първият ден от т.нар. Горещници, които се отбелязват в чест на огъня и за предпазване от огнени стихии. Макар че дните между 15 и 17 юли се считат за едни от най-горещите, тази година те ще бъдат хладни и дъждовни.
 
Сред народа Горещниците са известни още с названията Чурлига, Пърлига и Огнена Марина. През първия ден от този период старите българи са загасяли огъня в огнището. Той се пали едва в последния ден от Горещниците.
 
За времето от 15 до 17 юли народът е спазвал и множество забрани за полска и домашна работа - не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие. Вярвало се е, че в противен случай ще бъдат предизвикани пожари и запалване на реколтата, дома или лош късмет. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март.

Пече ли силно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година. Горещниците са свързани и със сватбената обредност на старите българи, както и с християнската вяра.


В първия ден от Горещниците църквата почита светите мъченици Кирик и Юлита. Житието на св. Юлита разказва, че тя е живяла в град Икония със своя тригодишен син Кирик. Юлита била предадена на Христовата вяра и научила на това своя син. Кирик и Юлита загиват като мъченици на Христовата вяра. Те са жертва на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Част от мощите им се намират в Охрид в църквата "Св. Богородица". На 15 юли се почита паметта и на свети равноапостолен княз Владимир.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.