Обратно към пълната версия на статията »

АЕЦ „Козлодуй“ се стяга за проверки

АЕЦ „Козлодуй“ се стяга за проверки
Започна подготвителната работа по предстоящата в края на следващата година ОСАРТ мисия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започна подготвителната работа по предстоящата в края на следващата година ОСАРТ мисия (OSART – Operational Safety Review Team) на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), съобщиха от пресцентъра на централата.

На среща и семинар днес в АЕЦ „Козлодуй“ представителите на МААЕ и на АЕЦ „Козлодуй“ обмениха работна информация и обсъдиха конкретни въпроси по провеждането на предстоящата мисия, предаде БГНЕС.

Работата на партньорите от МААЕ и от атомната централа ще продължи със семинар, който включва представяне на методиката на ОСАРТ мисиите, техники за обходи на площадката, преглед на резултати и др.

Общата концепция на програмата ОСАРТ включва подготвителна среща и семинар, провеждането на самата мисия, както и последваща проверка.

Основната цел на мисиите ОСАРТ е да съдействат за повишаване на безопасността при експлоатацията на атомните централи и да спомагат за постоянното развитие на експлоатационната безопасност чрез разпространение на информация за добри практики.

Част от подготовката за ОСАРТ мисията е и провеждането на започналата вчера, 28 ноември, Мисия за техническа поддръжка на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO). Мисията ще оценява подготовката на персонала на АЕЦ „Козлодуй“ в областта „Експлоатационен опит“.

В екипа на WANO са включени 5 експерти от Парижкия и Московския център на Асоциацията. По време на своята работа в АЕЦ „Козлодуй“ екипът ще извърши обходи на площадката на централата, наблюдения и интервюта с персонала.

Мисията на WANO ще завърши на 2 декември 2011 г. с оценка на дейностите в проверяваната област.

#АЕЦ „Козлодуй“ #МААЕ #Международната агенция по атомна енергия #мисия