Олимпиадата всъщност ударила туризма във Великобритания

13 август 2012, понеделник / 16:43;
Олимпиадата всъщност ударила туризма във Великобритания
Олимпийски игри в Лондон всъщност не помогнали на туризма във Великобритания. Снимка: bulgariasega.com

Олимпийски игри в Лондон са донесли на засегнатата от рецесия Великобритания по-малко приходи от туризъм спрямо обещаното от властите, според браншовата организация на британските туроператори ЮКейинбаунд (UKinbound).

Според проучване сред над 250 туроператорски компании, хотелиери и туристически атракции туристическият поток е намалял не само в Лондон, а и в цяла Великобритания, посочва ЮКейинбаунд, цитирана от АП и БТА.

Сред бизнес дейностите, насочени към туризма, 88% са отчели загуби за периода на игрите спрямо същия период на миналата година.

Властите все още изчисляват общия брой на туристите, които това лято са посетили (или са се отказали да посетят) Лондон.

Обикновено през август британската столица посреща средно около 1,5 милиона туристи, но според ЮКейинбаунд и други организации значителен брой посетители са решили да се въздържат от посещение на Лондон или дори на цяла Великобритания, тъй като са преценили, че ще има твърде големи тълпи.

Официалните данни няма да бъдат публикувани преди септември.

Според службите по туризма международните олимпийски гости на Лондон, включително спортисти, официални лица и туристи, са около 300 000. По-голямата част от хората, посетили олимпийските локации, са от Великобритания, допълва Асошиейтед прес.

Собственици на ресторанти и магазини се оплакват, че тези гости са похарчили за храна и пазаруване по-малко от обичайните летни туристи.

Хотелите в Лондон се достигнали заетост от близо 80 процента, което не превишава обикновеното натоварване през август, посочва представител на хотелиерска организация.

Виза (Visa), чиито кредитни карти бяха единствените, приемани на олимпийските игри, съобщи, че международните посетители на Великобритания са похарчили по картите си над 450 млн. бр. лири (705 млн. долара) през първата седмица на олимпиадата, което е повишение с 8% спрямо същия период на 2011 година.