Обратно към пълната версия на статията »

Цените на храните в света скочили с 6% през юли

Цените на храните в света скочили с 6% през юли
Цената на пшеницата също се е увеличила с 19%, след като прогнозите за реколтата в Русия бяха понижени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на храните са се увеличили с 6% през юли, след като три месеца регистрираха спад, обяви Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Причината до голяма степен е нарастването на цената на зърното и захарта, предадоха АФП и БГНЕС.

Индексът на цените на храните на ФАО, който измерва месечните промени в потребителската кошница, е с 12 точки по-висок - 213, но остава далеч по-нисък от рекорда от 238 точки, достигнат през февруари 2011 г., се казва в съобщение на организацията.

Ценовият индекс за зърното на ФАО е средно 260 точки, с 38 точки повече от юни. Той е с 14 точки по-нисък от историческия рекорд от 274 точки, постигнат през април 2008 г., съобщи организацията на ООН.

Сушата в САЩ се отрази на зърнената реколта и цените нараснаха с 23% през юли. Цената на пшеницата също се е увеличила с 19%, след като прогнозите за реколтата в Русия бяха понижени.

Индексът на ориза остава сравнително непроменен, нараствайки само с една точка на месечна основа до 238 точки. Проблемите с времето в Бразилия, Индия и Австралия допринесоха за нарастването на цената на захарта, допълни ФАО.

#ООН #ФАО #храни #зърно #пшеница #САЩ