Обратно към пълната версия на статията »

Пак оставиха Алексей Петров в ареста по делото „Октопод"

Пак оставиха Алексей Петров в ареста по делото „Октопод"
офийски градски съд заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов в понеделник, 6 август 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Алексей Петров, като отказа да измени мярката му за неотклонение, която от месец май отново е "задържане под стража".

Повече от три часа магистратите заседаваха по това искане в понеделник, предаде БГНЕС.

Съдът прие една тройна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Петров.

Според заключението на медиците той има невралгични проблеми от години, които на този етап могат да се лекуват в болницата на затвора, не е необходимо да бъде опериран и може да бъде лекуван с медикаменти, когато болките се изострят и рехабилитация.

Медиците посочиха, че в резултат на престоя на Алексей Петров в специализираната болница в "Овча купел" състоянието му се е подобрило.

И в понеделник, както и в последните няколко заседания по делото, освен Алексей Петров, най-споменаваното име бе това на Пламен Устинов.

Записите пък на разговори между него и други хора бяха и причина прокуратурата да поиска в началото на заседанието то да се проведе при закрити врати. Това обаче не бе уважено от съда.

Самите записи бяха детайлно анализирани и от прокуратурата, и от адвокатите на Алексей Петров. Дори и бившата барета подложи на детайлен анализ записа, в който участва и той.

Така Петров подчерта пред съда, че на няколко пъти казвал на Устинов да каже истината и изтъкна, че никога не се е притеснявал от показанията му.

Бившата барета изброил в този разговор 14 пъти, в които го питал защо лъже за един конкретен случай. Той заяви дори, че част от разговорите, които са водени, липсват от записите, приложени по делото.

Мотивира искането си от съда да измени мярката му и по възможност това да е в най-леката такава – "подписка", за да се върне към нормалния си живот. Петров подчерта, че по никакъв начин досега не е нарушавал правилата и не е пречел на делото.

"По никакъв начин не съм въздействал върху когото и да е било", каза Петров. А неговите адвокати подчертаха, че най-тежката мярка за неотклонение цели единствено Алексей Петров да е в ареста, а не да е в услуга на процеса, по който е подсъдим.

Според обвинението Трактора, заедно с другите подсъдими Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет. Подсъдими са още и Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов, който отговаря за осуетяване на наказателно преследване.

#Алексей Петров #Октопод #Трактора #СГС #Софийски градски съд #мярка за неотклонение #подписка #задържане под стража #Пламен Устинов #Донка Митева #Румяна Ченалова