Обратно към пълната версия на статията »

МВФ: Кризата в еврозоната повлича цялата световна икономика

МВФ: Кризата в еврозоната повлича цялата световна икономика
Въпреки хаоса, който е погълнал валутния съюз, по-голямата част от потенциалния икономически шок все още не е ударил останалата част от света, смятат от МВФ. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

Задълбочаването на кризата в еврозоната може да предизвика значителен икономически спад по целия свят, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в свой доклад.

Въпреки хаоса, който е погълнал валутния съюз, по-голямата част от потенциалния икономически шок все още не е ударил останалата част от света, смятат от фонда, цитирани от бТВ.

Ако този голям шок се случи, то той ще коства на еврозоната над 5% от БВП.

Великобритания също ще понесе подобни загуби. САЩ може да загубят две на сто от своя БВП. За Япония щетите ще са над 1%.

Имайки предвид слабия ръст в развитите икономики, то подобни загуби може отново да тласнат повечето от тях в рецесия.

Преди дни директорът на МВФ и бивш финансов министър на Франция Кристин Лагард заяви, че еврозоната е огромен, но далеч не единственият проблем на световната икономика, като се аргументира със „съществените въпроси относно бюджетното положение на САЩ”.

„Точно сега наблюдаваме загуба на доверие към световната икономика, която е подхранена от съчетание от лоши икономически индекси и от реакцията на инвеститорите на тази ситуация”, посочи Лагард по време на пресконференция във Вашингтон.

#еврозона #Международният валутен фонд #МВФ #Великобритания #САЩ #Япония #БВП #Франция #Кристин Лагард #Вашингтон