Обратно към пълната версия на статията »

Марио Драги: Еврото е неотменимо

Марио Драги: Еврото е неотменимо
Председателят на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че еврото е "неотменимо", но ЕЦБ е готова да се намеси на пазарите, за да наложи намаляване на разходите по заемите, ако е необходимо.

"Еврото е неотменимо", заяви Драги на пресконференция, отбелязвайки, че спекулативният финансов пазар, залагащ срещу оцеляването на еврото, води до увеличаване на държавните разходи по заемите до неприемливи нива, цитиран от АФП и БГНЕС.

Поради това ЕЦБ "може да предприеме категорични, открити пазарни операции в адекватен размер за постигане на целите си", заяви Драги и допълни, че подробностите по операциите ще бъдат уточнени "в идните седмици".

Драги говори, след като ЕЦБ остави непроменен основния си лихвен процент на 0,75%. Миналата седмица той обеща, че ще направи всичко възможно по силите на ЕЦБ, за да се спаси еврото, изразявайки надежда банката да се намеси пряко на пазарите на държавни ценни книжа, за да наложи принудително намаляване на разходите по заемите за държави като Испания и Италия.

Курсът на еврото за кратко достигна 1,24 долара за едно евро след съобщението на Драги за възможна намеса на ЕЦБ на пазара, но след това регистрира спад заради опасенията, че той не обяви никакви конкретни мерки. Към 12,35 ч по Гринуич еврото достигна 1,2404 долара, най-високото си ниво от 5 юни, но след това бързо намаля до 1,2220 долара за евро.

#Марио Драги #Европейската централна банка #ЕЦБ #евро #еврозоната #еврозона