Обратно към пълната версия на статията »

Земеделци блокират границата

Земеделци блокират границата
С около 150 машини земеделците отпътуваха към Граничен пункт „Капитан Андреево“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зърнопроизводители от Старозагорско и Хасковско се включиха в днешния Национален протест срещу неизпълнените задължения от страна на правителството към сектора и липсата на диалог с управляващите.

С около 150 машини земеделците отпътуваха към Граничен пункт „Капитан Андреево“, съобщи БГНЕС.

„В основата на протеста е едно споразумение, което управляващите не изпълняват“, каза един от протестиращите земеделски стопани.

Според негов колега въпросът е в ръцете на управляващите.

„Ако те са достатъчно разумни, няма да блокираме границата. Не сме за това да пречим на икономиката на страната ни, която е в една тежка ситуация“, каза той.

Друг се оплака от силното намаляване на националните доплащания. Той се опасява, че те могат да бъдат отрязани изцяло, както заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. „Затова ние искаме да се изпълнява рамковото споразумение. Защо преди изборите го подписаха, а сега го режат? Това е положението“, категоричен е той.

Собственичка на земеделско стопанство заяви, че орязването на средствата ще ни се „отрази много зле“. „Ще се опитаме да набавим липсата им с кредити. Повечето земеделски производители са взели кредити. Разчитали са, че тази сума ще дойде. Сега тя няма да дойде и ще трябва да я добавим с кредити“, сподели с тревога тя.

Един от протестиращите разкри, че кредитите му са за над 2 млн. лв.

„Основно съм ги използвал за строителството на базата и техника. Оборотните кредити са за финансирането на самото производство“, каза той.

Земеделските стопани опровергаха твърденията, появили се в медиите, че мнозина от тях карат луксозни коли.

„Общото състояние не е такова“, заяви фермер.

„Няма чак толкова много хора, които да карат скъпи коли и да се занимават със земеделие. Повечето от колите са втора употреба или са купени на лизинг“, каза един от присъстващите.

А друг попита: „Ако дадем 2 млн. лв за селскостопанска техника, не можем ли да си купим кола, която да ни е удобна на нас и да сме осигурени. Ние сме хора на средна възраст и трябва да се движим с по-хубави автомобили. Та нали за туй работи българинът и всеки човек по света, за да живее по-удобно“.

Според един от земеделските стопани най-голямата грешка, извършена в земеделието в годините на прехода, била „разкулачването на бившите ТКЗС-та, на бившите стопански дворове“.

„Всичко се унищожи от ликвидационните съвети. Макар аз да съм бил ликвидатор, нищо не съм допуснал да се унищожи. Но това е основната грешка – унищожаването и после създаването наново. И дойдоха много хора, които никога не са се занимавали със земеделие“, признава той.

Фермерът смята, че рентата, която се плаща от новите кооперативи, е справедлива.

„Заради по-високите субсидии, започнахме да плащаме и по-висока рента за земята, която арендуваме. Нормално е да се плаща цена от 60-70 лева за среден добив от декар около 300 кг. Това са 30-40% от субсидията“.

Недоволен земеделец призова журналистите да направят разследване на каква цена се купува пшеницата от тях.

„Защо не тръгнете по веригата и не направите разследване. Някъде около 75 хиляди лева субсидия съм получил“, каза той.

#границата #граница #земеделци #стачка #протест #министри #зърнопроизводители #фермер