Игнатов: Българското образование – много успешен бизнес

31 юли 2012, вторник / 16:16;
Игнатов: Българското образование – много успешен бизнес
Сергей Игнатов заяви още, че закриването на паралелки в профилираните гимназии и училища заради двойки на матурите не го притеснява. Снимка: БГНЕС

Българското образование е изключително качествено и нямаме конкуренти в Югоизточна Европа, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„То е един от най-успешните бизнеси, които се развиват сега в условията на криза", каза Игнатов по време на посещението си в Института по органична химия към БАН, предаде бТВ.

Министърът направи сметка колко пари оставят в България чуждестранните студенти.

„Освен таксата към университета, сложете по 1000 евро издръжка на месец и ще разберете колко се печели от тази сфера", коментира Игнатов.

Сергей Игнатов заяви още, че закриването на паралелки в профилираните гимназии и училища заради двойки на матурите не го притеснява.

„Това не е ли проява на качество, ние не прикриваме състоянието на образователната система", посочи министърът.

Той припомни, че още миналата година е предупредил, че критериите ще се повишават поетапно всяка година.

„45 закрити паралелки на фона на 2 600 училища е съвършено нормално", подчерта Игнатов.

На въпрос какво се прави по проблема с фалшивите дипломи Игнатов коментира, че министерството, университетите и средните училища не печатат фалшиви дипломи.

„Ако има такива, става дума за престъпления от общ характер на физически лица, в конкретния случай с турските, тези лица са граждани на друга държава", коментира още министърът.