Обратно към пълната версия на статията »

Прокопиев ще съди България в Страсбург

Прокопиев ще съди България в Страсбург
A A+ A++ A

Обърнал съм се към Съда по правата на човека заради действията на Комисията за отнемане на имуществото, съобщи Иво Прокопиев в предаването "Тази сутрин” по bTV. Делото е преминало етапа за допустимост и ще се гледа, каза той.

Прокурорската проверка за сделката с "Каолин", която беше огласена миналата седмица, не е включена в иска му, защото е нова, обясни той.

По думите му обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд.

"Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинноследствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата и хората, които са обвинени”, посочи като пример Прокопиев.

По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев  "Каолин” е обратното на това, което се случва в "Полимери”.

""Каолин" е работещо предприятие, собственост в момента на световно известна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката”, заяви той.

Прокопиев смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник "Капитал" с материали за т.нар. "дупка на Гергов" във Варна и други.

"Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това което излиза над чертата обаче е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това, което се случва на мен, не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник "Сега” и "Клуб Z”. Нека за тези разследвания, свързани с медиите да бъде провлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели”, призова Иво Прокопиев.

#Иво Прокопиев