Путин пристигна в град Актау за петата Каспийска среща на върха

12 август 2018, неделя / 13:17;
Путин пристигна в град Актау за петата Каспийска среща на върха

Президентът на Русия Владимир Путин, по покана на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев пристигна в град Актау. Руският лидер заедно с колегите си от Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан ще вземат участие в Петата среща на върха в Каспийския регион.

Дневният ред на срещата включва три основни въпроса: правния статут на Каспийско море; въпроси на сътрудничеството в Каспийския регион (икономика и транспорт, екология и опазване на биологичните ресурси, сигурност); регионални и глобални международни теми.

Новата сграда на „Асамблеята на народа на Казахстан“, намираща се в северната част на града, беше избрана за главното място на провеждане на срещата.

В резултат на срещата на върха се очаква да бъдат подписани и редица междуправителствени документи. Три споразумения, свързани със сътрудничеството в областта на транспорта, търговията и икономическото сътрудничество, както и за избягване на инциденти в Каспийско море. В края на срещата ще бъдат съобщени резултатите на 5-та Каспийска среща на високо равнище.