Обратно към пълната версия на статията »

Каракачанов категоричен: Кабинетът няма вина за ЧЕЗ

Каракачанов категоричен: Кабинетът няма вина за ЧЕЗ
A A+ A++ A

Вицепремиерът и военен министър Красамир Каракачанов настоя, че кабинетът няма никаква вина за сделката с ЧЕЗ, а премиерт с право е бесен, защото опозицията използва скандала, за да трупа дивиденти.

"Вчера в мое присъствие той (Бойко Борисов – бел.ред.) разговаря с чешкия премиер с молба за информация, част от която оповести на брифинга в парламента. Всички знаят, включително и БСП, че този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката", настоя Каракачанов.

По думите му проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, няма никакви механизми да се намесва държавата.

"Пропускът е в законодателството. Възложил съм на Искрен Веселинов, който беше първи председател на комисията за контрол в КЕВР, да изработи текстове в Закона за енергетиката, които да дадат правомощия на КЕВР да проверява такива стратегически сделки по време на самата процедура и да ги одобрява. В момента държавата може да преследва самата фирма, но не и сделката", обясни лидерът на ВМРО.

Според него ако законът не бъде променен, сделката не може да бъде спряна. В момента КЕВР не може да развали сделката.

"Аз имам съмнение дали тази сделка е проведена по европейските стандарти - прозрачност и равнопоставеност на участниците. Това може да го направи чешката държава", каза Каракачанов пред Нова тв.

"Нападките срещу премиера е част от работата на опозицията. На един човек му личи когато е откровен, познавам Борисов кога е откровен и директен. Когато се осъществяваше тази сделка от Царското правителство, обществото скочи, че това е далавера. Ние от ВМРО обяснявахме, че цената на тока ще скочи над 40-50%, а тя скочи над 100%. 2005 г. БСП спечелиха изборите точно с обещанието, че ще развалят приватизационните сделки", припомни вицепремиерът.

Той беше категоричен: "Криворазбраното крайнолиберално мислене, че всичко е частно и всеки може да прави каквото иска, аз не го споделям. Държавата има своите стратегически интереси, енергетиката е на първо място и не може в Закона за енергетиката държавата да остане без контролен механизъм. Държавата не трябва да позволява подобни неща като тази сделка да се случват".

Относно оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Каракачанов заяви, че ако от данните след проверките на институциите се окаже, че тя няма участие в сделката, той няма да подкрепи оставката само защото тя се е познавала с Гинка Върбакова.


#Каракачанов #ЧЕЗ #правителство