Обратно към пълната версия на статията »

Силно земетресение разлюля Мексико

Силно земетресение разлюля Мексико
A A+ A++ A

Земетресение с магнитуд 7,2 разтърси южните и централните части на Мексико, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. Трусът е усетен и в столицата. Няма загинали вследствие на земетресението, но при обиколка на засегнатия район по-късно катастрофира хеликоптер и загинаха двама души.
 
Епицентърът е бил близо до тихоокеанското крайбрежие, на 2 километра източно от град Пинотепа де Дон Луис, на 148 километра югозападно от град Оахака в южния щат Оахака. Няма потвърдени данни за дълбочината на труса, информациите са за между 10 и 45 км. Щатът Оахака се намира на около 600 километра южно от столицата на Мексико, припомня Франс прес.
 
Засега се съобщава за незначителни щети по сгради в Оахака. Няма данни за жертви. Няма и издадена тревога за цунами. Заради земетресението без ток за известно време са останали 1 милион души.
 
Военен хеликоптер, в който са пътували мексиканският министър на вътрешните работи и губернаторът на щата Оахака, е катастрофирал и двама души са загинали, съобщават още световните агенции.
   
Вътрешният министър Алфонсо Наварете и губернаторът Алехандро Мурат не са сериозно пострадали. Пилотът на машината загубил управление и тя паднала от няколко десетки метра в района на град Пинотепа Насионал в Оахака. Хеликоптерът е бил на обиколката на засегнатия от силното земетресение щат Оахака. 

Трусът е усетен и в Гватемала. В столицата на Мексико сградите се люляха повече от минута. Телевизиите показаха как хиляди хора излизат по улиците на мексиканската столица изплашени.
 
След труса днес бяха регистрирани 60 вторични труса, като най-силният беше с магнитуд 5,9, предаде ТАСС.
 
На 7 септември трус с магнитуд 8,2 разтресе Мексико и отне живота на 96 души основно в щата Оахака. На 19 септември земетресение с магнитуд 7,1 отне живота на 369 души в страната в деня, в който мексиканците отбелязваха 32-ата годишнина от мощното земетресение от 1985 г., отнело живота на 10 000 души.

#Мексико #земетресението #Оахака