Столична община: Въздухът отново е мръсен, слезте от автомобилите

27 януари 2018, събота / 09:11;
Столична община: Въздухът отново е мръсен, слезте от автомобилите

Нивото на фини прахови частици във въздуха на София отново е над нормата. За днешния ден Столична община обяви предупреждение за очаквано повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. Според станцията в ж.к. Дружба предупреждението е за умерено замърсяване, в кв. Павлово – за средно, в кв. Хиподрума – високо, в ж.к. Надежда – средно.

За намаляване на замърсяването общината призовава жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт.

Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях. В случай, че гражданите използват личния си автомобил, молбата на СО е шофьорите да не оставят двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути
Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии - 66 и 63.

Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.