Обратно към пълната версия на статията »

ООН ще работи за по-справедливо разпределение на тежестите за прием на бежанци

ООН ще работи за по-справедливо разпределение на тежестите за прием на бежанци
A A+ A++ A

17 милиона са бежанците в глобален мащаб, като около 84 процента от тях са извън Европа, заяви помощник върховният комисар за закрила на бежанците в ООН Фолкер Тюрк пред журналисти.


Той добави, че се работи по създаване на система за по-справедливо и по-предвидимо разпределение на тежестите и отговорностите при прием на бежанци. Изключително важно е държавите, които поемат наплива от мигранти, да бъдат подкрепени, изтъкна Тюрк.


Фолер Тюрк е България, за да информира европейските вътрешни министри за работата по приемането на глобален механизъм за споделяне на отговорностите в защитата на бежанци. Светът е изправен пред безпрецедентна ситуация на бежански потоци в резултат война, конфликти и насилие, изтъкна Тюрк и посочи, че най-тежките бежански вълни в момента са напливът на рохинги в Бангладеш, на бежанци от Централната африканска република в Чад, от Камерун в Нигерия.

Сирия, Йемен и Ирак продължават да са горещи точки. По-голямата част от хората, които напускат домовете си заради конфликти не идват в Европа, а остават в региона, откъдето произхождат, изтъкна Тюрк.

„Около 84 процента от бежанците са в държави със средни или и най-вече ниски доходи извън Европа. Мисля, че е важно това да се има предвид. Това са глобалните измерения. Голямото мнозинство бежанци не идват в Европа. Разбира се, това, което видяхме в Европа през 2015 година беше преломен момент, когато Европа и международната общност трябваше да намерят ново решение за проблемите с бежанската вълна“ , коментира той.

Урокът от 2015 година е, че трябва да има механизъм за преразпределение и солидарност  между страните членки на Европейския съюз. „Що се отнася до бежанците, крайната цел е да се създаде система, която гарантира по-справедливото и по-предвидимо разпределяне на тежестите и отговорностите при прием на бежанци. Изключително важно е държавите, които поемат бежанските вълни, да бъдат подкрепени“, допълни Тюрк.


Реформата на общата европейска система за убежище, която стартира през 2016 година и миграцията са основни теми на дискусиите на министрите на вътрешните работи на страните-членки, които се срещат днес в София.


Квотното разпределение на бежанци се очертава като един от въпросите, по които европейските държави трудно ще постигнат съгласие. Срещу квотите за миграция се обявиха, например, страните от Вишеградската четворка. 

#Европа #ООН #бежанци