Какво да очакваме от визитата на Ангела Меркел в България

19 януари 2018, петък / 11:32;
Какво да очакваме от визитата на Ангела Меркел в България

Визитата на германския канцлер Ангела Меркел у нас не е чак толкова изненадваща, каза по БНР политологът и изпълнителен директор на фондация „Софийска платформа“ Луиза Славкова. Тя коментира общото в поредицата от срещи на Меркел и сподели очакванията си във връзка с разговорите ѝ с Бойко Борисов.

Ангела Меркел пристига на работно посещение в България в събота. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на българското европредседателство и актуалните европейски въпроси.

В сряда Меркел прие в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС. Днес Ангела Меркел ще бъде в Париж, където ще има срещи с френския президент Еманюел Макрон. 

Славкова посочи, че разговорите и визититите на Меркел имат една обща цел - „как германският канцлер да намери за пореден път баланса между крайните позиции, тъй като тя е невероятният балансьор на ЕС, включително и между своите позиции и тези на Франция, особено по отношение на еврозоната”.

Според политолога най-доброто, което може да се случи в рамките на визитата на Меркел в България, е предпазлива подкрепа за влизане на страната ни в „чакалнята“ на еврозоната - намерение, което официално бе анонсирано от финансовия министър Владислав Горанов наскоро.

Германия е една от държавите с по-консервативна икономическа политика – т.е тя се притеснява от държави като България, които евентуално биха последвали гръцкия сценарий. Така че една предпазлива подкрепа за това, според мен би бил един много правилен политически сигнал. Второто нещо, по което Меркел ще каже нещо, е европейският път на Западните Балкани”, коментира Луиза Славкова.

Едва ли Меркел би говорила за реформите в ЕС, защото като канцлер без правителство в момента няма мандат за това, посочи политологът.