Обратно към пълната версия на статията »

Скандал в СУ: Професор станал декан на факултет извън правилата

Скандал в СУ: Професор станал декан на факултет извън правилата
A A+ A++ A

Професор от Софийския университет станал декан на факултет в нарушение на правилата. Според правилника на учебното заведение, постът не може да заема лице, което навършва пенсионна възраст в рамките на мандата.
 
Проф. Божидар Ангелов обаче, декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика,навършва 65 години два месеца преди изтичането му. Това съобщи пред Дарик Симеон Георгиев, който е представител на студентите в Академичния съвет.
 
Проф. Ангелов отрече обвиненията с мотива, че при избирането му правилата са били други, а и пенсионирането не става точно в деня, когато се навършват годините.
 
Симеон Георгиев научил от колеги, че деканът на педагогическия факултет проф. Божидар Ангелов, навършва годините за пенсия в рамките на мандата. "Има си условия за заемане на длъжността декан. В които условия е и през мандата да не се навършва пенсионна възраст", обясни Георгиев.   
 
По думите на проф. Божидар Ангелов няма причина да не може да завърши мандата си. "Самият срок или дата на раждане не предполага пенсиониране в този момент. Няма такова нещо В действащите тогава нормативни документи, аз трябва да бъда пенсиониран в края на декември 2019-а", обясни той.

 

#Софийския университет #Декан #декларация